icon320x320        argenta-logo-jakosc

Automatyczna izolacja DNA

DNA 1498846102

 

Argenta podłużne

 

Automatyczna izolacja DNA
Poznaj rozwiązania od firmy Argenta!

 

  • skrócenie czasu analizy - szybszy wynik
  • najlepsza jakość izolowanego materiału w połączeniu z wysoką wydajnością
  • zmniejszenie ryzyka kontaminacji i zanieczyszczeń krzyżowych
  • ułatwienie i usprawnienie pracy w laboratorium molekularnym
  • izolacja od 1 do aż 96 próbek jednocześnie!

 

 

Thermo Scientific™
KingFisher™ Duo Prime

 

pobrane do artykułu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

System Thermo Scientific™ KingFisher™ - zaprojektowany do otrzymywania wysokiej jakości oczyszczonych próbek wyizolowanego DNA/ RNA/ białek przy minimalnym nakładzie pracy

  • czytnik kodów kreskowych
  • wbudowana lampa UV
  • jeden cykl umożliwia izolację 24 próbek o objętości od 30 μl - 5 ml

 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

F65958-p.eps-650 do artykułu

 

Thermo Scientific™
KingFisher™ Flex

 

 

 

 

 

W pełni zautomatyzowany system zapewniający szybkie oczyszczanie kwasów nukleinowych, białek i komórek. Wykorzystując rewolucyjną technologię separacji cząstek magnetycznych, system zapewnia doskonałą powtarzalność i jakość!

 

  • cztery wymienne magnetyczne głowice do płytek o różnych rozmiarach, w tym płytki 24- i 96-dołkowe oraz do głębokich studzienek
  • można wybierać spośród wielu objętości (20 - 5000 μ)
  • zaprojektowany do jednoczesnej izolacji 96 próbek o objętości aż do 5 ml!zaprojektowany do jednoczesnej izolacji 96 próbek o objętości aż do 5 m

 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


MP Biomedicals 21394-17105-m do artkułu1
MPure-12™

 

 

 

 

 

 

Zamknięty, w pełni zautomatyzowany i zintegrowany system pozwalający zmniejszać koszty i oszczędzać czas pracy w laboratorium, oferujący zwiększone bezpieczeństwo i efektywność pracy.                                 

  • lampy UV umożliwiają dekontaminajcę komory pracy
  • unikalny projekt systemu i odczynników minimalizuje możliwość zanieczyszczenia krzyżowego!
  • zastosowana technologia immunoseparacji magnetycznej
  • system charakteryzuje się prostotą obsługą
  • możliwość jednoczesnego izolowania od 1 do 12 próbek w jednym cyklu, który trwa zaledwie ok 45 - 65 min

 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Zapraszamy do kontaktu z naszymi specjalistami:

Małgorzata Nadolska tel. 571 445 766 e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Krzysztof Knop tel. 509 040 284 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

LISTERIA metodą PCR- gotowe rozwiązania

LISTERIA metodą PCR
 
 
Gotowe rozwiązania od Firmy   Argenta podłużne w krzywych
 

 

  • innowacyjne systemy
  • szybka diagnostyka
  • rewelacyjna czułość = wiarygodne wyniki
  • prostota wykonania oznaczeń
  • najdokładniejsza detekcja Listerii i Listerii monocytogenes na poziomie molekularnym

 

 
System BAX® Q7 to zamknięty system firmy DuPont, służy do szybkiej diagnostyki metodą Standard PCR i Real Time PCR.  
System przeznaczony jest dla użytkowników ceniących sobie prostotę obsługi dużych ilości badanych próbek.
 do artykułu bax q 7
 
 
 
 
 
 
 
 
 
System BAX® X5 oferuje te same szybkie, dokładne i łatwe w obsłudze rozwiązanie do wykrywania patogenów co BAX® Q7, ale w mniejszym formacie.
Urządzenie X5 umożliwia jednoczesne oznaczanie 32 próbek.
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                 dupont bax main x5 200 do artykułu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Life Technologies Fast 7500 to uniwersalny, pracujący w systemie otwartym termocykler obsługujący najszerszą gamę testów do Real Time PCR.
Posiada liczne zastosowania w różnych gałęziach przemysłu, nauce i diagnostyce medycznej. 
Detekcja już w 40 minut.9291244 7500 Real Time big.jpg-650doartykuu pomnijszon
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OFERUJEMY TESTY:

 Nazwa
 Numer Katalogowy  Ilość testów  System
 BAX Q7 System Kit PCR: Listeria monocytogenes  D11000157  96  BAX Q7
 BAX Q7 System Kit PCR: L. Mono 24e  D13608125  96  BAX Q7
 BAX X5 System Kit PCR L. monocytogenes  D15407201  64 BAX X5
MicroSEQ® Listeria monocytogenenes Detection kit 4403874 96 Fast 7500
TaqMan® Listeria monocytogenenes Detection Kit 4366102 100 Fast 7500
SureTect L. monocytogenes kit PCR PT0300A 96

SureTect/
Fast 7500

 

Uzupełnieniem oferty są także produkty:

 

1. Do profesjonalnego poboru próbek środowiskowych:

  • gąbki
  • tkaniny

(także w zestawach z woreczkami do transportu oraz sterylnymi rękawiczkami!)

 

2. Pożywki do namnażania próbek

3. Pozostały sprzęt do analiz mikrobiologicznych

 

 

Zapraszamy do kontaktu z naszymi specjalistami:

 

Krzysztof Knop tel. 509 040 284 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Małgorzata Nadolska tel. 571 445 766 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY

 

Argenta profesjonalna mikrobiologia 2

 

 

Oznaczanie Campylobacter metodą PCR- rozwiązania dostępne w naszej ofercie.

Bakterie z rodzaju Campylobacter są to pałeczki gram-ujemne, mikroaerofilne (3–6% O₂, 10% CO₂), wykazujące charakterystyczny korkociągowy ruch . Długość pałeczek Campylobacter wynosi 0,5–5 μm, a średnica 0,2–0,8 μm. Należące do typu Proteobacteria, klasy Proteobacteria, rodziny Campylobacteraceae bakterie Campylobacter stanowią naturalną mikroflorę przewodu pokarmowego zarówno zwierząt hodowlanych (drób, bydło, owce, świnie) jak i dziko żyjących. U ludzi wywołują odzwierzęcą chorobę nazwaną Kampylobakteriozą.
Po zainfekowaniu organizmu, choroba rozwija się w ciągu 1-7 dni i poprzedzona jest często takimi objawami jak: bóle głowy, bóle mięśni, czy gorączka. Kampylobakterioza zazwyczaj ustępuje samoistnie po ok. 2-7 dniach od momentu pojawienia się objawów, jednak znane są także przypadki przewlekłej postaci choroby. U około 30% pacjentów mogą wystąpić tylko objawy grypopodobne. Liczba Campylobacter powodująca chorobę wynosi około 800 – 10⁶ żywych komórek bakteryjnych. Najczęstsze objawy kliniczne to biegunka (często krwawa), ból brzucha, gorączka, ból głowy, nudności, wymioty. Śmierć w wyniku Kampylobakteriozy jest rzadka i zwykle dotyka bardzo małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub osób cierpiących na przewlekłe choroby układu odpornościowego np.: AIDS. Powikłania takie jak: bakteriemia (obecność bakterii w krwi), zapalenie wątroby, zapalenie trzustki, poronienia występują z różną częstotliwością w zależności od osoby. Powikłania po Kampylobakteriozie mogą wystąpić także w postaci zapalenia stawów (bolesne zapalenie stawów trwające do kilku miesięcy), zaburzeń neurologicznych, takich jak zespół Guillain-Barre-postaci polio, która może doprowadzić do paraliżu układu oddechowego i poważnych zaburzeń neurologicznych.
Najważniejszym rezerwuarem pałeczek C. jejuni jest drób (kury, indyki, gęsi, kaczki), natomiast pałeczek C. coli – trzoda chlewna. Ponadto nośnikiem pałeczek Campylobacter mogą być także inne zwierzęta hodowlane (bydło, owce) i domowe (psy, koty) oraz dzikie zwierzęta.
Do zakażeń człowieka dochodzi po spożyciu skażonych tymi pałeczkami produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego, zanieczyszczonej bakteriami wody czy też niepasteryzowanego mleka.
Do infekcji może dojść również poprzez ścisły kontakt ze zwierzętami domowymi lub hodowlanymi. Pałeczki Campylobacter mogą przetrwać w optymalnych warunkach w wilgotnej glebie lub w wodzie nawet do kilku tygodni, gdzie trafiają wraz z odchodami zwierząt. Tak skażona woda lub gleba może stać się źródłem zakażenia zwierząt towarzyszących człowiekowi. Głównym szlakiem przekazywania bakterii jest droga pokarmowa.
Zapobieganie chorobie opiera się na prowadzeniu kontroli wszystkich etapów łańcucha żywnościowego, od produkcji rolnej w gospodarstwie, do przetwarzania, wytwarzania
i przygotowywania żywności zarówno w warunkach komercyjnych jak i w gospodarstwie domowym. Dobre praktyki higieniczne uboju zmniejszają zanieczyszczenia tusz kałem, ale nie gwarantują braku obecności Campylobacter w mięsie i produktach mięsnych. Szkolenia z higieny produkcji
dla pracowników ubojni i zakładów przetwórstwa mięsnego są niezbędne do utrzymania zanieczyszczenia na minimalnym poziomie.
Do oznaczenia Campylobacter w produktach spożywczych oraz w próbkach środowiskowych obecnie obowiązuje w Polsce norma: PKN-ISO/TS 10272-2:2008 „Mikrobiologia żywności i pasz
- Horyzontalna metoda wykrywania obecności i oznaczania liczby Campylobacter spp. -- Część 2: Metoda liczenia kolonii”. W normie opisana jest metodyka oznaczania liczby Campylobacter, która obejmuje następujące etapy:

  1. Posiew powierzchniowy przygotowanej próbki po 0,1 ml na dwie płytki z podłożem mCCD (nr kat. PO5091A Oxoid) i inkubacja w temperaturze 41,5 C° w atmosferze mikroaerofilnej (nr kat. CN0020C Oxoid) przez czas 40-48h.
  2. Przesianie 5 przypuszczalnych kolonii należących do Campylobacter na podłoże Columbia z krwią (nr kat. PB5039A Oxoid) i inkubacja w temperaturze 41,5 C° przez 24-48h w atmosferze mikroaerofilnej.
  3. Obserwacja w preparacie mikroskopowym wytypowanych kolonii, zawieszonych w bulionie Brucella (nr kat. BRB20500), charakterystycznego kształtu i korkociągowego ruchu komórek.
  4. Wykonanie testu na obecność oksydazy (nr kat. 2001).
  5. Sprawdzenie wzrostu w warunkach mikroaerofilnych w temperaturze 25 C° oraz w warunkach tlenowych w 41,5 C° przez 40-48 h – brak wzrostu.

Podczas oznaczania metodą klasyczną należy wszystkie czynności wykonywać jak najszybciej, ponieważ bakterie zachowują żywotność tylko w atmosferze mikroaerofilnej oraz są wrażliwe
na wysychanie.
Niebawem wejdzie w życie rozporządzenie dotyczące mikrobiologicznych kryteriów bezpieczeństwa żywości i higieny procesu, mające na celu uregulowanie częstotliwości badań
w kierunku Campylobacter oraz wyznaczenie dopuszczalnych limitów.
Wychodząc naprzeciw potrzebom producentów żywności, laboratoria mikrobiologiczne mają możliwość zbadania Campylobacter nie tylko długotrwałą metodą tradycyjną, ale również
z zastosowaniem techniki PCR już w ok. 24 godziny. W tym czasie można na poziomie molekularnym, stwierdzić obecność Campylobacter jak i wykonać oznaczenie ilościowe. Firma Argenta w swojej ofercie posiada do tego gotowe zestawy PCR. Łańcuchowa reakcja polimerazy-PCR (Polymerase Chain Reaction) to technika polegająca na powieleniu konkretnego fragmentu DNA o określonej długości nukleotydów. Reakcja przebiega w termocyklerze w wielu cyklach. Termocykler jest urządzeniem służącym do sterowania temperaturą procesu oraz do odczytu i interpretacji wyników. Aby przystąpić do reakcji PCR należy badaną próbkę odpowiednio przygotować. Na początku uzyskuje się materiał genetyczny o odpowiedniej jakości i koncentracji DNA, albo w procesie lizy wyizolowanych komórek mikroorganizmów, albo dzięki wykonaniu lizy enzymatycznej po etapie namnażania próbki. Wszystkie składniki do reakcji PCR zaprojektowane są w formie stabilnej, suchej tabletki gotowej
do uwodnienia. Takie właśnie zestawy oferowane są przez firmę ARGENTA. Jednym z dostępnych zestawów jest test Multiplex w Real Time PCR, umożliwiający oznaczanie ilościowe w jednym cyklu trwającym 2,5 godziny, aż trzech gatunków Campylobacter. W metodzie tej bez etapu izolacji DNA można oznaczyć ilościowo C. jejuni, C. coli oraz C. lari. Ostateczny wynik uzyskuje się po ok. 27 godzinach. Inne rozwiązanie to testy, które również występują w Real Time PCR, ale wymagają izolacji wysokiej jakości DNA. Czas cyklu w termocyklerze został tu maksymalnie skrócony do ok. 40 minut.
W tej formie dostępne są testy do oznaczenia jakościowego Campylobacter jejuni. Stosując
tę procedurę końcowy wynik uzyskuje się po ok. 25 godzinach.
Zakażenie Campylobacter jest jedną z czterech kluczowych, globalnych przyczyn chorób biegunkowych i jest uważane za najczęstszą przyczynę bakteryjnego zapalenia żołądka i jelit u ludzi. Bakterie te zwykle zamieszkują przewód pokarmowy zwierząt ciepłokrwistych, takich jak drób i bydło. Często są wykrywane w żywności pochodzącej od tych zwierząt. Z tego względu, coraz większą uwagę poświęca się badaniom żywności w kierunku Campylobacter. Nieustannie unowocześniane
są metody badań, szczególnie pod kątem uzyskania wyniku w jak najkrótszym czasie. Reakcja PCR jest metodą przyszłościową, umożliwiającą maksymalne skrócenie czasu analizy i co za tym idzie uznania próbki żywności jako bezpiecznej. Technika PCR cieszy się coraz większym zainteresowaniem mikrobiologów żywności. Firma ARGENTA jest gotowa, aby zaspokoić potrzeby swoich klientów, oferując testy PCR w kierunku oznaczania Campylobacter. Zachęcamy również do zapoznania
się z pełną ofertą testów firmy ARGENTA do metody PCR.

Zestawy PCR.

Gotowe, komercyjne zestawy PCR oferowane przez wiodących producentów zawierają wbudowaną kontrolę wewnętrzną (IPC - internal positive control). Jest to zoptymalizowana mieszanina specjalnie projektowanych starterów, sond oraz niewielkiej ilości kopii specyficznego DNA. Mieszanina ta zamknięta jest w jednej probówce reakcyjnej z odczynnikami do właściwego testu. Ponieważ ilość kopii DNA dla kontroli wewnętrznej jest niższa niż dla właściwego celu, wydajność reakcji dla poszukiwanego DNA nie jest zaburzona.


Dzięki obecności kontroli wewnętrznej (IPC) możemy uzyskać następujące wyniki reakcji:

 

  • Wynik ujemny dla poszukiwanej sekwencji (np. Salmonella) oraz wynik dodatni dla kontroli wewnętrznej oznacza, że reakcja PCR przebiegła prawidłowo i zachowane zostały parametry procesu, a wynik badania jest ujemny.
  • Jednoczesny wynik ujemny dla poszukiwanej sekwencji (np. Salmonella) oraz dla kontroli wewnętrznej oznacza, że reakcja przebiegła nieprawidłowo. Brak amplifikacji kontroli wewnętrznej wskazuje najczęściej na obecność inhibitorów reakcji PCR w próbce. Może także wskazywać na nieprawidłowe warunki reakcji np. awarię termocyklera, nieprawidłowe przygotowanie testu i inne błędy operatora. W przypadku gdyby producent komercyjnych testów nie umieścił kontroli wewnętrznej w każdym pojedynczym teście, inhibicja, błąd użytkownika, czy jakikolwiek inny powód nieprawidłowego działania testu dawałyby wynik fałszywie ujemny. Skutki zwolnienia partii produktu na podstawie nieprawidłowego wyniku byłyby wysoce kosztowne i wiązały się z wycofaniem danej partii z rynku, czy narażeniem konsumenta na utratę zdrowia.
  • Jednoczesny wynik dodatni dla poszukiwanej sekwencji oraz dla IPC wskazuje że reakcja PCR przebiegła prawidłowo i zachowane zostały parametry procesu, a wynik badania jest dodatni.
  • Wynik dodatni dla poszukiwanej sekwencji, przy jednoczesnym braku amplifikacji kontroli wewnętrznej (IPC) jest wynikiem prawidłowym. Wskazuje to na bardzo wysoką zawartość DNA docelowego (np. Salmonella, a więc ilość kopii DNA specyficznego dla kontroli wewnętrznej jest wielokrotnie mniejsza niż ilość kopii DNA celu, przy jednoczesnej ograniczonej ilości substratów dla reakcji PCR w probówce.

vv2

Jeżeli myślą Państwo o wprowadzeniu szybkiej metody PCR do laboratorium, możemy pomóc z wyborem odpowiednich testów i urządzenia. Każdy z naszych obecnych oraz przyszłych klientów może liczyć na pełne wsparcie aplikacyjne i serwisowe w całym okresie użytkowania sprzętu.

 

Zapraszamy do kontaktu z naszymi przedstawicielami.

 

 

 

Aktualności

Wiadomości