Aktualności

Zapraszamy do świata Argenty – w tym dziale znajdą Państwo najważniejsze informacje dotyczące naszej bieżącej aktywności.

5 mar
2025

Biochemia krwi i panel cukrzycowy – badania, na które pacjenci zgłaszają się sami

Diagnostyka mikrobiologiczna to fundament bezpiecznej produkcji żywności. Zastosowanie innowacyjnych technik umożliwia precyzyjniejsze wykrywanie patogenów i ograniczenie strat produkcyjnych. Z tego powodu producenci żywności coraz częściej poszukują metod diagnostycznych, które gwarantują rzetelne, dokładne wyniki. Poznaj nowoczesne badania umożliwiające wykrycie groźnych patogenów w produktach spożywczych.

Diagnostyka mikrobiologiczna a techniki molekularne w przemyśle spożywczym

Badania molekularne wyróżniają się wysoką czułością i precyzją. Podczas ich przeprowadzania bada się materiał genetyczny, co pozwala wykrywać nawet śladowe ilości patogenów. Techniki molekularne umożliwiają również dokładną identyfikację mikroorganizmów na podstawie ich DNA lub RNA.

Dzięki zastosowaniu tych badań producenci żywności i laboratoria mogą szybciej reagować na potencjalne zagrożenia. W efekcie można szybko wyeliminować patogeny z łańcucha produkcyjnego.

PCR i Real-Time PCR – nowoczesna diagnostyka produktów spożywczych

Reakcja łańcuchowa polimerazy (PCR – Polymerase Chain Reaction) umożliwia selektywne powielanie wybranego fragmentu DNA. Dzięki temu mogą zostać wykryte nawet śladowe ilości patogenu w próbce.

Real-Time PCR (RT-PCR) pozwala monitorować przebieg reakcji (powielania DNA) w czasie rzeczywistym. Do jej zalet należą między innymi możliwość analizy ilościowej – jest ona przydatna, gdy trzeba ocenić stopień skażenia produktu.

W przemyśle spożywczym PCR i Real-Time PCR umożliwiają wykrycie nawet bardzo małych ilości bakterii – np. SalmonelliListeria monocytogenes czy Escherichia coli. Metody te są cenione zwłaszcza za szybkość i oszczędność czasu w porównaniu do tradycyjnych badań, podczas których trzeba długo hodować kolonię.

Badanie LAMP (Loop-Mediated Isothermal Amplification)

LAMP (Loop-Mediated Isothermal Amplification) to metoda amplifikacji kwasów nukleinowych. Podczas tych badań przeprowadza się reakcje izotermiczne. By zbadać próbkę, nie ma konieczności wielokrotnego zmieniania temperatury – w czasie testu wynosi ona zwykle 60–65°C. Detekcja patogenów jest możliwa dzięki bioluminescencji. Badanie LAMP docenia się za dokładność i możliwość odczytu wyniku w czasie rzeczywistym.

Sekwencjonowanie nowej generacji (NGS)

Sekwencjonowanie nowej generacji (NGS – Next Generation Sequencing) pozwala na masową identyfikację patogenów w próbce. Badanie to wykorzystuje się również do tworzenia szczegółowych profili mikrobiologicznych danej partii produktu. Sekwencjonowanie nowej generacji polega na:

  • izolacji DNA,
  • stworzeniu biblioteki danych na temat materiału,
  • amplifikacji matrycy,
  • masowym równoległym sekwencjonowaniu materiału genetycznego.

NGS umożliwia rozróżnianie różnych mikroorganizmów, w tym tych o bardzo podobnym materiale genetycznym, dzięki czemu można zidentyfikować również specyficzne szczepy. Metoda ta cieszy się popularnością w badaniach w przemyśle spożywczym ze względu na możliwość kompleksowego ocenienia czystości produktów.

Testy immunologiczne w diagnostyce mikrobiologicznej produktów spożywczych

Testy immunologiczne umożliwiają wykrywanie białek lub antygenów charakterystycznych dla określonych patogenów. Dzięki wykorzystaniu przeciwciał (cząsteczek zdolnych do swoistego wiązania się z antygenami mikroorganizmów) testy immunologiczne wyróżnia wysoka czułość oraz wiarygodność uzyskiwanych wyników.

Testy ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay)

Podczas przeprowadzania testów ELISA jest wykorzystywane zjawisko wiązania się specyficznego przeciwciała z antygenem, co umożliwia wykrycie obecności patogenu w próbce. 

Badania te znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym ze względu na:

  • stosunkowo niskie koszty w porównaniu z zaawansowanymi metodami molekularnymi;
  • proste wykonanie – wiele zestawów testowych ma postać gotowych do użycia płytek;
  • możliwość jednoczesnej analizy wielu próbek w krótkim czasie;
  • zautomatyzowanie (dzięki zastosowaniu specjalnych czytników, platform) – umożliwia to redukcję błędów człowieka i otrzymanie precyzyjnych, wiarygodnych wyników badań.

Testy ELISA pomagają zachować wysokie standardy bezpieczeństwa produktów. Umożliwiają wykrycie w próbkach najbardziej charakterystycznych dla żywności patogenów – SalmonelliListeria czy Campylobacter.

Automatyzacja w diagnostyce mikrobiologicznej – na czym polega?

Wraz z rozwojem technologii laboratoryjnej w placówkach coraz częściej wdraża się automatyzację procesów diagnostycznych. Obejmuje ona zarówno automatyczne urządzenia do pobierania i przygotowywania próbek, jak i analizatory służące do właściwego wykrywania patogenów.

Automatyzacja w przemyśle spożywczym to systemy do szybkiej hodowli oraz do monitorowania wzrostu mikroorganizmów. Nowoczesne technologie pozwalają na wykorzystanie robotów pobierających i przenoszących próbki pomiędzy różnymi modułami aparatury. Automatyzacja diagnostyki mikrobiologicznej polega również na zastosowaniu zaawansowanych platform do testów immunologicznych i molekularnych. Taka technika w laboratorium może przyczynić się do skrócenia czasu potrzebnego na przeprowadzanie badań oraz zwiększenia wiarygodności wyników.

Cytometria przepływowa w badaniach mikrobiologicznych dla przemysłu spożywczego

Cytometria przepływowa to technika badawcza wykorzystywana głównie w biologii i medycynie jednak coraz częściej stosuje się ją także w diagnostyce mikrobiologicznej żywności. Ta procedura badawcza polega na przepływie zawiesiny komórek (lub innych cząsteczek) przez wąski strumień płynu. Dochodzi wtedy do pomiaru jej właściwości za pomocą detektorów. Pozwala to na liczenie, charakteryzowanie i selektywną detekcję poszczególnych rodzajów komórek patogenów w krótkim czasie.

Cytometria przepływowa pozwala na szybkie oszacowanie ogólnej liczby bakterii w badanym produkcie. Umożliwia też wykrywanie żywych komórek poprzez zastosowanie barwników rozróżniających komórki żywe od martwych.

Zalety stosowania nowoczesnych metod diagnostycznych w przemyśle spożywczym

Postęp technologiczny oraz rosnące wymagania dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności wymuszają na producentach artykułów spożywczych i laboratoriach stosowanie nowoczesnej diagnostyki laboratoryjnej. Na co ona pozwala?

  1. Szybkie i precyzyjne wykrywanie patogenów

Zastosowanie technik molekularnych (PCR, RT-PCR, LAMP) czy immunologicznych testów (ELISA), a także cytometrii przepływowej, znacząco skraca czas oczekiwania na wynik. Jednocześnie procedury te zapewniają jego wiarygodność. Dzięki temu producenci żywności są w stanie wychwycić potencjalne zagrożenia, zanim jeszcze produkty trafią na rynek i do konsumentów.

  1. Dostosowanie metod badań mikrobiologicznych do potrzeb konkretnych zakładów

Obecnie można wybierać spośród wielu metod badawczych. Dzięki temu każdy zakład może wybrać rozwiązanie optymalne pod względem kosztów, zaplecza sprzętowego i specyfiki produkcji.

  1. Lepsza kontrola nad procesem produkcyjnym

Zautomatyzowane, czułe metody wykrywania drobnoustrojów umożliwiają ciągły monitoring produktów. Dzięki temu kluczowe decyzje dotyczące bezpieczeństwa i jakości mogą być podejmowane na podstawie rzetelnych danych.

Nowoczesna diagnostyka mikrobiologiczna produktów spożywczych a wiarygodność producentów

Wykorzystanie nowoczesnej diagnostyki mikrobiologicznej pozwala na szybkie wykrycie patogenów. Oznacza to zminimalizowanie ryzyka wprowadzenia na rynek produktów zagrażających zdrowiu konsumentów. Wcześnie wykryte skażenie pozwala uniknąć dużych strat finansowych związanych z wycofywaniem większych partii produktów oraz konsekwencji prawnych.Z tego powodu skuteczna kontrola mikrobiologiczna przekłada się bezpośrednio na dobre imię marki i wzrost lojalności klientów. Wysokie standardy jakości oraz brak „wpadek” podczas wypuszczania produktów na rynek wpływają na decyzje zakupowe konsumentów i na sprzedaż danych artykułów.

Bezpieczeństwo żywności to priorytet firm działających w branży spożywczej. Dzięki zaawansowanym metodom diagnostyki mikrobiologicznej możliwe jest skuteczne wykrywanie skażeń mikrobiologicznych. Oznacza to produkcję żywności niezagrażającej ludzkiemu zdrowiu.