28 gru
2020

Koronawirus - co o nim wiemy?

Co wiemy obecnie o koronawirusie? Jakie są główne objawy COVID-19, sposoby rozprzestrzeniania się wirusa i metody zabezpieczania się przed zakażeniem?

Koronawirus. Co o nim wiemy?

Koronawirus to wbrew pozorom nie nowy wirus, który pojawił się niespodziewanie w tym roku, siejąc spustoszenie na całym świecie. Naukowcy znają siedem rodzajów koronawirusów i średnio raz na dziesięć lat pojawia się nowy koronawirus wśród ludzi. Taki wirus odpowiedzialny jest za choroby układu oddechowego. Koronawirus o nazwie SARS-CoV-2 należy do rodziny koronawirusów odkrytych w latach 60. XX wieku. Pierwsze dwa opisane koronawirusy z tej rodziny powodowały infekcje dróg oddechowych o łagodnym lub umiarkowanym przebiegu. Problemem jest jednak fakt, że koronawirusy mają zdolność do nieograniczonej mutacji. Od momentu wykrycia pierwszego wirusa z tej rodziny, rozpoznawano kolejne, aż natrafiono na SARS-CoV-2.

Kiedy pojawił się nowy koronawirus?

Koronawirus SARS-Cov-2, który wywołał ogólnoświatową pandemię, pierwszy raz został wykryty w grudniu 2018 w Wuhan w Chinach. Wirus rozprzestrzenia się bardzo szybko i wywołuje ciężką chorobę COVID-19, która może nie wykazywać objawów, przebiegać w sposób podobny do grypy, z lżejszymi objawami lub przyjmować skrajny przebieg, gdy dochodzi do ciężkiej niewydolności oddechowej.

Objawy koronawirusa

  • Osoby zakażone koronawirusem mają najczęściej objawy takie jak:
  • wysoka gorączka,
  • kaszel,
  • problemy z oddychaniem, duszności,
  • utrata węchu i smaku,
  • zmęczenie.

Rzadziej zaś pojawiają się;

  • bóle mięśni i głowy,
  • biegunka,
  • wysypka.

Grupy ryzyka

Najbardziej narażone na rozwinięcie się choroby COVID-19 w ciężkim przebiegu oraz zgon są osoby starsze, z chorobami współistniejącymi o przewlekłym charakterze, jak cukrzyca, zaburzenia neurologiczne, choroby układu krążenia, a także o obniżonej odporności, zwłaszcza przewlekle. Według statystyk około 80% chorych przechodzi COVID-19 łagodnie, nie wymagając hospitalizacji.

Rozprzestrzenianie się koronawirusa

Wirus przenosi się droga kropelkową, wraz ze śliną osoby zakażonej, na dwa metry. Zatem do zakażenia dochodzi, gdy chory mówi lub kicha blisko innych osób. Wirus nie może samoczynnie unosić się w powietrzu. Ponadto nie ma podstaw by wierzyć, że żywność może być źródłem zakażenia lub ogniwem pośrednim w transmisji koronawirusa, jak wskazuje stanowisko Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Pomimo plotek, nie znaleziono dowodów na to, że zwierzęta gospodarskie czy domowe mogą przenosić koronawirusa. Nie odnotowano przypadku zakażenia zwierzęcia, które miało bliski kontakt z chorym człowiekiem. Koronawirus może pozostawać do 24 godzin na powierzchni z kartonu, a aż do 72 godzin na plastiku czy stali nierdzewnej, zaś w formie aerozolu przetrwa do 3 godzin.

Wpływ temperatury na koronawirusa

Koronawirus pojawił się zimą i wiele osób miało nadzieję, że wysokie temperatury wiosną i latem powstrzymają jego rozprzestrzenianie się. Niektóre wirusy są bowiem wyczulone na ciepło. Niestety, nie ma dostatecznych dowodów naukowych wskazujących na to, jaki wpływ ma temperatura na transmisję koronawirusa. Obecny stan wiedzy wskazuje, że ani wysoka ani niska temperatura nie jest w stanie zabić koronawirusa, co potwierdza fakt, że od ponad roku rozprzestrzenia się on na różnych szerokościach geograficznych, w klimacie gorącym, umiarkowanym czy chłodnym.

Zabezpieczenie przed zakażeniem

Szczepionka na koronawirusa dopiero zaczyna być dostępna i w roku 2021 będzie można z niej skorzystać także w Polsce. Jednak dopiero przy masowych szczepieniach, będzie możliwa do uzyskania stadna odporność, która może spowolnić transmisję koronawirusa. Nie ma na razie leków skutecznie hamujących rozwój koronawirusa. Dlatego obecnie najlepszymi metodami na zabezpieczenie się przed zakażeniem są:

  1. Częste i dokładne mycie rąk wodą i mydłem lub dezynfekcja środkami na bazie alkoholu.
  2. Zachowywanie dystansu społecznego – co najmniej dwa metry od rozmówców.
  3. Unikanie dużych skupisk ludzi.
  4. Unikanie kontaktu z osobami chorymi, a także kaszlącymi i kichającym.
  5. Dbanie o higienę miejsc przygotowania posiłków.
  6. Nie dzielenie się jedzenie i piciem z innymi osobami.