15 cze
2023

Mikrobiologia weterynaryjna

Testy biochemiczne

W celu identyfikacji wyhodowanych bakterii do rodzaju lub gatunku przeprowadza się badania ich właściwości biochemicznych takich jak: zdolność do rozkładania cukrów, białek, peptydów, aminokwasów, lipidów, kwasów tłuszczowych, właściwości utleniająco-redukcyjne, wytwarzanie hemolizyn, koagulazy, toksyn... Możliwość rozkładania określonych substancji wykazywana jest za pomocą odpowiednich reakcji chemicznych. Wyniki prowadzonych testów biochemicznych odczytuje się najczęściej makroskopowo obserwując np. zmianę zabarwienia, zmętnienie lub spienienie odczynnika. Hodowle drobnoustrojów stosowane do przygotowania zawiesiny do testów biochemicznych nie powinny być starsze niż 18-24 godzin. Wolnorosnące izolaty mogą być badane po 48 godzinach inkubacji.

PASKI I ODCZYNNIKI DIAGNOSTYCZNE 

  • OXOID
  • LIOFILCHEM Bacteriology Product
  • DIAGNOSTICS S.R.O.

TESTY RÓŻNICOWANIA BIOCHEMICZNEGO

  • System RaplD
  • System Microbact