10 wrz
2021

Przegląd poziomów progowych w żywności alergenów priorytetowych

Opinia ekspertów WHO w sprawie oceny ryzyka alergenów pokarmowych

Szanowni Państwo,

zapraszamy do zapoznania się z katalogiem „Testy do wykrywania alergenów”, z którym obecnie pracujecie, załączam informację o aktualizacji progów alergenów pokarmowych opracowanych przez zespół ekspertów FAO/WHO:

20 sierpnia opublikowano nowe zalecenia dotyczące progów alergenów pokarmowych. Jest to efekt pracy zespołu ekspertów FAO/WHO po przeprowadzeniu konsultacji w sprawie oceny ryzyka alergenów pokarmowych, które prowadzone były w dniach 15 marca - 2 kwietnia 2021 r. Głównym celem tego drugiego już spotkania ekspertów w tej sprawie było ustalenie poziomów progowych w żywności dla alergenów priorytetowych. Określenie progów stanowi pierwszy, krytyczny krok w ocenie ryzyka związanego z alergenami, ponieważ są one charakterystyką zagrożenia, jakie alergeny stanowią dla populacji osób z alergią pokarmową.

 

Dane zawarte w katalogu są zgodne z najnowszymi wytycznymi poniżej:

>>> Pobierz katalog

>>>Pobierz wytyczne WHO