9 aug
2021

Testy do wykrywania alergenów w żywności i próbkach środowiskowych

Alergeny pokarmowe to białka zawarte w pożywieniu, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, czasem nawet zagrażające życiu uczulonych osób, i są postrzegane przez przedsiębiorstwa spożywcze jako jeden z najważniejszych elementów systemu zarządzania bezpieczeństwem żywości. Nawet bardzo niskie stężenia alergenów wystarczają do wywołania objawów alergii. Większość alergii pokarmowych jest spowodowanych przez 8 powszechnych kategorii żywności: mleko, jaja, orzeszki ziemne, ryby, skorupiaki, orzechy, pszenica i soja.

W naszej ofercie mamy testy wiodących światowych producentów, takich jak Hygiena, Eurofins Technologies, Bio- Check i Elisa Systems. Wszystkie prezentowane testy zostały zwalidowane w szerokim zakresie i są odpowiednie do badania surowców, żywności przetworzonej i nieprzetworzonej, napojów oraz próbek środowiskowych.

Katalog zawiera:

Testy ELISA

W naszej ofercie mamy testy wiodących światowych producentów, takich jak Hygiena, Eurofins Technologies, Bio- Check i Elisa Systems. Wszystkie prezentowane testy zostały zwalidowane w szerokim zakresie i są odpowiednie do badania surowców, żywności przetworzonej i nieprzetworzonej, napojów oraz próbek środowiskowych.

Testy immunologiczne przepływu bocznego – LFT

Szybkie testy do wykrywania alergenów w żywności, napojach i na powierzchniach roboczych, szczególnie przydatne do wewnętrznej kontroli jakości w zakładach spożywczych.

Testy biuretowe

Testy biuretowe to szybki i łatwy sposób na weryfikację czystości powierzchni poprzez wykrywanie pozostałości białka po czyszczeniu. Wystarczy pobrać wymaz i uwalniając odczynnik aktywować test. Odczynnik zmienia kolor, zapewniając jakościowy i półilościowy wynik poziomu białka na powierzchni. Testy te pozwalają szybko zweryfikować higienę powierzchni, umożliwiając natychmiastowe podjęcie działań naprawczych. Jednocześnie pozwalają na znaczną redukcję kosztów związanych z testami na specyficzne alergeny.

 

Pobierz katalog